CONFERINŢA "ROMÂNIA - STRATEGIA DEZVOLTĂRII" | EDUARD DUMITRAŞCU, PREŞEDINTELE ARSC: "Problema României este incapacitatea de a genera proiecte"

SABIN S. BRANDIBURU
Ziarul BURSA #Strategia dezvoltarii României / 16 septembrie 2022

Eduard Dumitraşcu

Eduard Dumitraşcu

Problema României este lipsei proiectelor, nu a fondurilor, este de părere Eduard Dumitraşcu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City (ARSC), care a subliniat: "Astăzi s-a vorbit foarte mult de infrastructură, s-a evidenţiat existenţa unui volum foarte mare de fonduri disponibile şi, într-adevăr, ultima noastră problema este cea de finantare. Am spus mereu că banii nu sunt o problemă, oricât de amuzant ar suna. Problema o reprezintă capacitatea noastră de a genera proiecte. Avem foarte multe idei şi foarte putine proiecte. Asociaţia Română pentru Smart City a dezvoltat în ultimii şapte ani un ecosistem de parteneri, de instituţii publice şi private, având peste 160 de primării, ministere şi consilii judeţene cu care încercăm sa dezvoltam proiecte bazate pe inovatie".

Totodată, acesta a atras atenţia asupra inovării şi patentării în domeniul tehnologiei, dând exemplu mai multe ţări, cu o populaţie mai mică decât a României care, însă, se află în topul cercetării şi inovării.

"Aş dori să vorbesc despre indicele inovării. Cred că ar trebui să ne uităm, la nivel global, la acest indicator. Din 123 de ţări măsurate în anul 2021, România s-a clasat pe locul al 48-lea la nivel mondial privind inovarea, ceea ce nu ştim dacă este un lucru bun sau un lucru rău. La nivel de patente de inventii, anul trecut am avut un număr de 23, un număr dublu faţă de anul precedent, care, la rândul său, a înregistrat un număr dublu faţă de anul de dinainte. Sunt ţări mult mai mici decât România care sunt în topul cercetării şi inovării. Prin urmare, ne place şi infrastructura, dar nu putem sa rămânem într-un ev mediu digital, al educaţiei privind noile tehnologii sau al tehnologiei bazate pe inovaţie. As vrea să înţelegem că o strategie de dezvoltare a României nu poate fi funcţională decât pe plusvaloarea şi bunăstarea comunităţilor noastre, care nu se poate dezvolta altfel decât înţelegând tehnologiile şi oportunităţile de dezvoltare. Trebuie să înţelegem că tehnologia este o unealtă pe care o punem în slujba comunitatii, nu în scopul proiectelor", a afirmat Eduard Dumitraşcu.

Conform acestuia, România nu a avut niciodată la dispoziţie un volum atât de mare de fonduri europene. Cu toate acestea, preşedintele ARSC atrage atenţia asupra ritmului de lucru şi de absorbţie a fondurilor după semnarea contractelor de finanţare, afirmând că licitaţiile pentru proiecte va trebui să fie demarate într-un ritm alert pentru a asigura o absorbţie optimă a fondurilor.

"Este un moment istoric. România nu a avut niciodată la dispoziţie asemena sume pentru investiţii. Suntem în perioada «romantică» a PNRR-ului, dar foarte curând vom intra în perioada pragmatică a acestuia, după semnarea contractelor de finanţare. Această etapă pragmatică înseamnă demararea licitaţiilor care vor fi contra-cronometru, deoarece vom avea o perioadă foarte scurtă de timp pentru acest PNRR şi va trebui sa ne adaptăm pentru a avea o absorbţie cât mai mare a acestor fonduri", a declarat preşedintele ARSC.

În încheiere, Eduard Dumitraşcu a reiterat importanţa cercetării şi a inovaţiei în dezvoltarea ţării, afirmând că România are foarte mult de recuperat pe acest plan.

În administraţiile locale facem de foarte multe ori achiziţii, însă nu facem investiţii, din păcate. Trebuie să înţelegem că nu poate exista o strategie de dezvoltare dacă nu înţelegem partea de cercetare şi inovaţie. Lucrurile se schimbă într-un mod accelerat la nivel global şi la nivel de UE. În zona noilor tehnologii avem foarte mult de recuperat" a conchis acesta.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Problema Romaniei este ca politicienii interzic dezoltarea tarii.

    Romania sta bine cu proiectele, insa cele bune nu sunt ale cui trebuie si nu sunt finantate iar alea care se aproba doar toaca banii furandu-se la realizare si fara nici o sansa de a fi rentabile vreodata.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb